Nemecký autoklub ADAC aj pre rok 2020 pripravil test letných pneumatík a to s priemerom 17 a 18 palcov. Testy pneumatík s inými rozmermi na tohtoročnú letnú sezónu budú zrejme nasledovať neskôr. Ak sa tak stane, na našu stránku ich určite pridáme.

V ADAC teste letných pneumatík 2020 si zmerali sily 17-palcové a 18-palcové pneumatiky. Výsledky aj tento rok potvrdili prevahu prémiových značiek ako je Continental či Michelin. Aj tento rok ale priniesli testy niekoľko prekvapí. Ako inak, okrem prémiových a bežných značiek je vo výbere aj tentoraz zaradených aj niekoľko „outsiderov“, ktorí ale dokážu neraz prekvapiť.

Poďme sa teda rovno pozrieť na to, ako dopadol test letných pneumatík 2020 v podaní ADAC. Začnime 17-palcovými letnými pneumatikami

Test letných pneumatík ADAC 2020 – 235/55 R 17

ADAC tento rok testoval 12 letných pneumatík s rozmerom 235/55 R 17, na testovacom vozidle Ford Kuga. Ide o rozmer pneumatík, ktoré sú veľmi populárne najmä v kategórii menších SUV, crossoverov ale aj vanov, ako je napríklad Volkswagen Transporter. Nemecký autoklub ADAC pri letných pneumatikách hodnotil ich jazdné vlastnosti na suchu, na mokrej vozovke, pričom pri hodnotení zohľadnil aj komfort, spotrebu a rýchlosť opotrebovania.

ADAC zároveň pri jednotlivých letných pneumatikách uvádza aj predpokladaný kilometrový nájazd.

Ktoré pneumatiky si odniesli hodnotenie „dobré“?

Najlepší stupeň hodnotenia „veľmi dobré“ sa neušiel žiadnym pneumatikám. Hodnotenie „dobré“ ale dosiahli 4 modely pneumatík, pričom víťazom testu sa stali pneumatiky Michelin Primacy 4, ktoré vynikali výbornými vlastnosťami na suchu, mokrej vozovke a slušné bodové skóre získali za pozitívny vplyv na spotrebu vozidla. Najvyššiu známku uhájili pneumatiky Michelin Primacy 4 aj vďaka predpokladanému kilometrovému nájazdu na úrovni 46 700 km.

Za pneumatikami Michelin Primacy 4 sa stále s veľmi slušným skóre umiestnili pneumatiky Bridgestone Turanza T005 a Maxxis Premitra 5 s predpokladaným dojazdom 41 400 km resp. 37 000 km. Práve pneumatiky Maxxis Premitra boli vzhľadom na svoju cenu veľkým prekvapením. Skupinku s hodnotením „dobré“ uzatvárajú pneumatiky Pirelli Cinturato P7, ktoré tento výsledok dosiahli predovšetkým vďaka predpokladanému nájazdu na úrovni 35 000 km.

Ktoré pneumatiky si odniesli hodnotenie „uspokojivé“?

Hodnotenie „dobré“ iba tesne ušlo piatim modelom pneumatík a to Semperit Speed-Life 2 SUV, Esa+ Tecar Spirit PRO, Kleber Dynaxer HP3, Yokohama BlueEarth RV-02 a Continental EcoContact 6, ktoré sa v hodnotení udržali do hranice 3,0. Všetky z týchto pneumatík stratili body predovšetkým testovaním na mokrej vozovke. Za zmienku stojí, že pneumatiky Continental EcoContact 6 dosiahli veľmi dobré výsledky ohľadom vplyvu na spotrebu a predpokladaný nájazd až 48.300 km!

Hodnotenie „nedostatočné“ si odniesli jedny pneumatiky

Nelichotivé posledné miesto patrí pneumatikám Laufenn S-Fit EQ, ktoré zlyhali predovšetkým na mokrej vozovky. Najhoršie dopadli práve pri hodnotení ovládateľnosti vozidla na mokrej ceste. ADAC tieto pneumatiky s ohľadom na bezpečnosť počas dažďa neodporúča. Všimol si to zrejme už aj výrobca, tento model totiž postupne nahrádza pneumatikami s označením EQ+.

V našom ďalšom článku sa budeme venovať testuletných pneumatík ADAC 2020 – 225/40 R 18.

ADAC Test letných pneumatík 2020