Zima je už tradične obdobím, kedy mnohí majitelia áut nielenže prezúvajú na zimné pneumatiky, ale zároveň odkladajú letné disky na zimný spánok. Posypová soľ, štrk a rôzne nečistoty, toho je na cestách počas zimy naozaj požehnane a kto by si chcel takto zničiť pekné disky na leto? Ku slovu sa tak dostávajú plastové puklice na kolesá, ktoré chránia oceľový disk. Hoci tento doplnok vníma veľa motoristov len ako nutné zlo, puklice môžu byť aj veľmi vkusným a štýlovým doplnkom. Stačí si len dobre vybrať!

Ako si vybrať puklice na auto?

Vybrať si pre svoje auto tie správne puklice nemusí byť vždy jednoduché. Práve preto sme pre vás pripravili tento článok. Ak stojíte pred otázkou, ako vybrať puklice na auto, prichádzame s viacerými odpoveďami, ktoré vám určite pomôžu. Napokon, puklice je potrebné vyberať nielen s ohľadom na dizajn ale aj ich funkčnosť a kvalitu.

 

Ponuka puklíc je síce mimoriadne široká, no nie vždy sa oplatí vyberať podľa najnižšej ceny. Aby puklica správne plnila svoju funkciu, je dôležité, aby bola vyrobená z kvalitných materiálov. Drvivá väčšina puklíc je vyhotovená z ABS plastu. Ten by nemal byť príliš tvrdý ani príliš ohybný. Určitá flexibilita je pri puklici naozaj potrebná. Puklice vyrobené z príliš tvrdého plastu majú pri nižších teplotách tendenciu praskať.

Náš tip: Pukliciam z ABS plastu sa s najväčšou pravdepodobnosťou nevyhnete. Ak je ale puklica vyrobená z kvalitného ABS plastu, máte vyhraté. Puklice by mala byť adekvátne hrubá ale zároveň čiastočne ohybná, aby nebola náchylná na zlomenie.

Dôležitý je aj povrch puklice – všímajte si tiež povrchovú úpravu puklice. Lak na puklici by mal byť kvalitný. Pri kvalite laku a máte aspoň akú takú záruku, že lak sa z puklíc nezačne už po krátkom čase odlupovať. Toto je napríklad veľmi častý zjav pri „chrómových“ pukliciach.

Všimnite si upevňovací mechanizmus puklíc – Ak ste niekedy nasadzovali puklice, toto pre vás zrejme nebude žiadna novinka. Puklice sú zo zadnej strany vybavené upevňovacím mechanizmom. Spravidla sa tu nachádza obvodová oceľová pružina, ktorá zabezpečuje pevné spojenie puklice s oceľovým diskom. Ak je táto pružina dostatočne pevná a vyrobená z kovu, nemusíte sa báť straty puklice počas jazdy.

No a napokon, dôležitým parametrom je aj samotný vzhľad. Puklice by mali aspoň ako tak farebne a tvarovo ladiť s vašim autom. Na trhu sú dostupné napríklad aj puklice pre dodávky, ktoré sú tvarovo aj dizajnovo prispôsobené práve tomuto typu vozidiel.

Niekedy si nestačí vybrať iba puklice a auto… Pozrite si nižšie ponuku pneumatík za tie najvýhodnejšie ceny a vyberte pre svoje auto obutie, ktoré vás podrží rovnako v lete, tak aj na snehu počas tuhej zimy.

Ako namontovať puklice na auto?

Ak ste preskočili fázu výberu puklíc, resp. už puklice na auto máte, zostáva ich už len správne nasadiť. Pripravili sme pre vás krátky návod ako nasadiť puklice na disky.

  1. Oceľový disk pred nasadením puklice dôkladne očistite.
  2. Obvodovú pružinu nastavte prelisom k ventilu a postupne ho vtlačte do žliabku v západkách. Puklicu priložte na dolnú časť disku, podoprite ju kolenom a zatlačte na horné západky smerom k disku.
  3. Následne stačí už iba dôkladne po celom obvode pozatláčať puklicu do prelisu disku. Na tomto poslednom kroku si dajte naozaj záležať, aby sa puklice s vaším kolesom nerozlúčila už v prvej zákrute.

Rozmery puklíc pre najrozšírenejšie modely jednotlivých značiek

Samozrejme, pri výbere puklíc je potrebné zohľadniť priemer kolesa. Ak vyberiete nesprávny, puklicu nebude možné nasadiť. Riaďte teda priemerom kolies udávanom v palcoch. Na výber sú spravidla puklice s priemerom 13, 14, 15, 16 a 17 palcov.

Uveďme si aj pár príkladov –

Puklice 13 palcov – vhodné napríklad pre modely Daewoo Tico, Daewoo Matiz, Škoda Felicia

Puklice 14 palcov – vhodné napríklad pre modely Škoda Fabia 1, Škoda Fabia 2, Peugeot 206, Citroen C2, Citroen C3, VW Polo

Puklice 15 palcov – jeden z najrozšírenejších rozmerov, vhodný napríklad pre modely: Škoda Octavia, Škoda Rapid, Audi A4, BMW 3, VW Golf, Kia Ceed

Puklice 16 palcov – vhodné tiež pre modely: Škoda Octavia, VW Passat, VW Golf, Opel Vectra, Honda Accord

Puklice 17 palcov – vhodné tiež pre modely: Škoda Superb, Opel Insignia, Volkswagen Passat

 

puklice 15

Vyberáme puklice na auto: vzhľad celého auta rozhodne nemusia pokaziť!
Tagy:                

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *