Strešný box je ideálny spôsob, ako v prípade potreby rozšíriť úložný priestor vášho auta. Truhla na auto sa hodí v zimnom ale aj v letnom období a pre každého, kto rád cestuje aj s celou rodinou je to veľmi užitočný doplnok. Ak sa chystáte kúpiť si strešný box, prečítajte si náš článok, ktorý vám vysvetlí ako si vybrať strešný box. Popritom vám poradíme, kde si môžete strešný box kúpiť najlacnejšie.

Začnime krátkym príbehom z našich vlastných skúseností. Náš rodinný miláčik bol Volkswagen Golf, ktorý sme dvakrát do roka naplnili a vybrali sa na dovolenku, v zime, aj v lete. Postupne sa naša rodinka rozrástla a tak sme Golf vymenili za VW Passat Variant, veď to predsa bude stačiť. Nestačilo a o dva roky sme k nášmu priestrannému kombi kupovali strešný box. Skrátka, čím väčšie auto, tým viac vecí sme potrebovali zobrať. Vidíte sa v tomto príbehu aj vy? Tak potom určite čítajte ďalej a poďme na to, ako si vybrať strešný box.

Ktorý strešný box bude pre vás najvhodnejší?

Pred výberom strešného boxu si treba položiť zásadnú otázku – čo plánujete v strešnom boxe prevážať? Podľa toho je potrebné definovať si rozmery strešného boxu, vnútorné usporiadanie a tiež jeho nosnosť.  

Aké druhy strešných boxov poznáme z pohľadu rozmerov? Kratšie strešné boxy sú väčšinou vyššie a hodia sa skôr na prevážanie kufrov, prípadne kočíkov. Ak zas plánujete v strešnom boxe prepravovať najmä lyže, prípadne iné dovolenkové vybavenie, vyberte si skôr nižší a dlhší strešný box. Pri rozmeroch však dávajte pozor, aby ste nevybrali príliš dlhý box – pri výbere teda zohľadnite aj dĺžku strechy vášho auta. V tejto súvislosti spomeňme, že box v žiadnom prípade nesmie presahovať nad čelné sklo a priestor veka batožinového priestoru.

A čo nosnosť strešného boxu? Určite sa na ňu pred kúpou informujte, nezabudnite zároveň pozrieť do návodu od vášho auta, prípadne si zo spoľahlivého zdroja overte aj nosnosť strechy vášho automobilu.

Nuž a napokon, už keď máte strešný box skoro vybraný, nezabudnite sa zamyslieť aj nad spôsobom jeho upevnenie.

Aké sú dostupné strešné nosiče?

Strešný box je možné upevniť buď priamo na pozdĺžny nosič tzv. hagusy – ktoré sú výsadou skôr vozidiel kategórie SUV alebo kombi. Ak pozdĺžnymi nosičmi vaše auto nie je vybavené vôbec, stačí siahnuť po priečnych nosičoch alebo špeciálnych úchytoch do tzv. T-drážky.

Minimálne tak ako výber strešného boxu je dôležitý aj výber strešných nosičov. Kvalitné strešné nosiče sa vám odvďačia spoľahlivosťou a najmä, postarajú sa o poriadne upevnenie „truhly“. Veľmi rozšírené sú napríklad strešné nosiče Thule, ktorými chybu určite neurobíte. Poďme si to pre poriadnu ešte všetko zhrnúť:

3 základné body výberu strešného boxu:

  • Zohľadnite rozmery strechy auta a proporcie strešného boxu
  • Zistite si nosnosť strechy vozidla a tiež nosnosť strešného boxu
  • Zamyslite sa nad spôsobom upevnenia strešného boxu

Čo urobiť po montáži strešného boxu?

Ak ste nikdy predtým nejazdili s autom, ktoré má strešný box, určite si to po montáži vyskúšať. Myslite navyše aj na to, že keď bude box plný, bude aj ťažší a tým sa mierne zmenia aj jazdné vlastnosti vášho auta. Zmeny by to však nemali byť dramatické, no určite na to myslite najmä pri prechádzaní zákrut. Ak máte na streche plný strešný box, určite odporúčame trošku voľnejšie tempo jazdy.

Okrem mierne odlišných jazdných vlastností sa pripravte aj na trochu vyššiu spotrebu. Truhla na auto môže v závislosti od svojho tvarovania a hmotnosti zvýšiť spotrebu o približne 20%. Samozrejme, moderné strešné boxy sú už dnes veľmi dobre aerodynamicky tvarované, čo prispieva k celkovému komfortu počas jazdy a eliminácii prípadných negatívnych vplyvov na jazdu.

Strešný box Thule

Určitú prax si vyžaduje aj nakladanie strešného boxu, teda umiestňovanie jednotlivých predmetov tak, aby boli rozmiestnené rovnomerne a aby boli zabezpečené proti pohybu. Pri troche šikovnosti si to však rýchlo osvojíte a truhla na auto sa stane bezpečným útočiskom napríklad pre vašu dovolenkovú výbavu. Záverom máme pre vás ešte jeden tip.

Strešné boxy Thule

Ak by sme mali odporúčať značku strešných boxov aj na základe vlastných skúseností, určite by sme odporúčali strešné boxy Thule. Hoci nepatria medzi najlacnejšie, určite patria medzi najkvalitnejšie. Sú prepracované do najmenších detailov, čo oceníte pri pravidelnom používaní, keďže disponujú rýchloupínacím systémom Power-Click. Veľmi výhodné je aj obojstranné otváranie a zamykací systém ktorý sa postarajú o dokonalú ochranu uložených vecí.

Strešné boxy Thule patria aj na našom trhu medzi veľmi obľúbené, vyzerajú navyše moderne, majú aerodynamické tvarovanie a tak sa nemusíte obávať zhoršenia jazdných vlastností. Samozrejme, výber konkrétneho strešného boxu necháme už na vás. Pozrite si, kde kúpite strešné boxy najlacnejšie.

...

Tip: nezabudnite si na našej stránke pozrieť aj testy zimných pneumatík 2019

Vyberte si strešný box za najlepšiu cenu ešte dnes

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *