V tomto čase spoločenských a technologických zmien sa možno mnohí ľudia pýtajú, či by si mali zaobstarať auto. Aby sme vám pomohli pri rozhodovaní, tu je pohľad na výhody a nevýhody vlastníctva auta a na alternatívy, ktoré poskytuje moderná doba.

Potrebujete vlastné auto?

Pozrime sa spoločne na hlavné oblasti, ktoré potrebujete zvážiť pred kúpou vlastného auta. Zamerajte sa najmä na tieto veci.

1. Náklady

Vlastníctvo auta je drahé. Nejde len o cenu samotného auta. Okrem toho máte mnoho ďalších výdavkov, ktoré sa môžu skutočne navýšiť. Pre priemerného vodiča môžu tieto výdavky zahŕňať:

  • Benzín/naftu
  • Poistenie auta
  • Registračné poplatky
  • Bežná údržba
  • Opravy
  • Náklady na parkovanie

Hoci je chôdza bezplatná, ak používate verejnú dopravu, služby zdieľania jázd alebo taxíky, budete musieť zaplatiť nejaké peniaze. Nemať auto môže byť ešte drahšie, pokiaľ ide o veci ako sťahovanie. V opačnom prípade si pravdepodobne budete musieť prenajať nákladné auto. V podobnej situácii sa ocitnete pri nákupe veľkých predmetov vrátane nábytku a matracov. Ak nevlastníte veľké vozidlo, pravdepodobne budete musieť zaplatiť za doručenie.

Za auto môžete zaplatiť pomerne veľa peňazí, ale zároveň si tak splníte svoje sny. Keď už váš šatník tvorí tepláková súprava či mikina s BMW logom, zrejme nebudete uvažovať o kúpe lacnejšieho auta. A povedzme si to úprimne, žijeme len raz, prečo by ste si nemohli dopriať, po čom túžite?

2. Dopad na životné prostredie

Väčšina áut jazdí na benzín a to uvoľňuje do atmosféry oxid uhličitý, skleníkový plyn. Doprava je zodpovedná za 27% emisií skleníkových plynov. Na druhej strane, vodiči môžu obmedziť emisie skleníkových plynov tým, že si kúpia auto s úsporou paliva a budú ho udržiavať. Nie je to také dobré ako chôdza alebo jazda na bicykli, ale je to krok správnym smerom.

3. Pohodlie

Autá prinášajú nepríjemnosti, ako sú rôzne papiere týkajúce sa administratívy, starostlivosť, upratovanie a hľadanie miesta na parkovanie. Ak vlastníte auto a vaši priatelia nie, možno budú chcieť, aby ste ich často vozili. Na druhej strane sú autá z nejakého dôvodu spojené s osobnou slobodou. Niektorí muži o svojom aute snívajú od malička. Aj vy máte doma drevené vitríny na modely áut naplnené vysnívanými kúskami?

Mať auto znamená, že môžete ísť kamkoľvek chcete, kedykoľvek chcete, bez toho, aby ste museli kontrolovať autobusové trasy alebo čakať na službu zdieľania jázd. Autá sú obzvlášť príjemné, keď prechádzky či čakanie na autobus znepríjemňujú búrky s dažďom alebo vysoké teploty.

Alternatívne možnosti dopravy

Pokiaľ nechcete investovať do vlastného auta, máte nasledujúce možnosti – všetky majú samozrejme svoje pre aj proti.

1. Pešia chôdza

Ak bývate v centre alebo v rušnej časti mesta, je pravdepodobné, že všetko je dosť blízko, aby ste sa tam dostali peši. Vlastníctvo auta v meste sa rýchlo predraží, keď musíte počítať s nákladmi na parkovanie. Chôdza je v tomto prípade skvelý spôsob, ako sa dostať zadarmo tam, kam chcete. Nehovoriac o tom, že pri všetkom chodení a udržiavaní sa vo forme spálite veľa kalórií. Chôdza po dobu 30 minút každý deň vám môže pomôcť spáliť najmenej 100 kalórií v závislosti od vašej aktuálnej hmotnosti. Nevýhodou je presun na dlhšie vzdialenosti a tiež to, že niekedy nebudete mať chuť, čas, alebo energiu niekam chodiť. 

2. Bicykel alebo skúter

Táto zábavná aktivita z vášho detstva sa môže stať vaším spôsobom dochádzania, najmä ak je pre vás príliš ďaleko na to, aby ste sa dostali na miesto. Mestá priateľské k bicyklom majú teraz dokonca služby zdieľania a požičiavania bicyklov v meste a okolí, ktoré môžete využiť už za malý poplatok, prípadne elektrické kolobežky úplne zadarmo. Tieto dopravné prostriedky sa parkujú ľahšie ako auto, sú lacnejšie, ale nevýhodou budú v škaredom počasí a na dlhších cestách, nielen v rámci mesta.

3. Uber, Bolt a taxi služby

Nedostanete sa tam, kam chcete, pešo alebo na bicykli? Dostanete sa tam pomocou taxíka. Mnohí používajú auto iba na prepravu k lekárovi alebo veterinárovi. Ak máte domáceho miláčika a idete mu iba kúpiť jeho obľúbené hovädzie granule pre psov, nepotrebujete súrne vlastniť auto.

 4. Verejná doprava

Ak žijete vo väčšom meste, cestovanie verejnou dopravou vám pravdepodobne nebude znieť ako raketová veda. Mimo niekoľkých miest je verejná doprava spôsob premiestňovania, na ktorý sa dá spoľahnúť. Musíte však mať naštudovaný harmonogram odchodov a príchodov autobusov, električiek, trolejbusov a podobne.

Jedným z hlavných spôsobov, ako ušetriť na nákladoch na verejnú dopravu, je kúpiť si mesačný lístok, ktorý si kúpite raz na začiatku mesiaca, v porovnaní s platením cestovného pri každej jazde. Môžete dokonca získať zľavu na mesačný preukaz, ak ste študent, máte nejaké ochorenie alebo pracujete pre konkrétnu spoločnosť. Nevýhodou je rozhodne hlučnosť a rôzni spolucestujúci, ktorí môžu byť aj nepríjemní.

Kúpiť vlastné auto alebo využívať alternatívy? Hlavné výhody a nevýhody

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *