Spomínate si ešte na časy, kedy ste sa drvili teóriu na testy na vodičák a potom tŕpli či dosiahnete dostatočný počet bodov? Pre mnohých šoférov je to už pár rokov, dokonca pre niektorých aj pár desiatok rokov. Svet sa ale dynamicky mení a testy do autoškoly, resp. na vodičák pochopiteľne nie sú výnimkou. Čo prinášajú a prečo by si ich určite mali vyskúšať aj súčasní držitelia vodičského oprávnenia?

Čakajú vás skúšky na vodičák s novými testami?

Nové testy na vodičák ešte stále označujeme ako „nové“, hoci sa do praxe zaviedli ešte 1. apríla tohto roka. Niektorí kritici si pri pohľade na niektoré otázky pomysleli, že snáď musí ísť o prvoaprílový žart, pretože sa výrazne zmenili. Nové testy na vodičák pozostávajú zo 40 otázok rozdelených do desiatich okruhov, pričom získať môžete od 1 až po 4 body a ak na všetky odpovede z testu odpoviete správne, získate plný počet 100 bodov.

Hoci mnohí ľudia nové testy na vodičský preukaz označujú za ťažšie, stále platí, že pri každej otázke máte na výber tri odpovede, z ktorých je správna ale iba jedna. Takže aj v prípade, že nepoznáte správnu odpoveď, môžete vyskúšať vylučovaciu metódu, ktorá vás k tej správnej odpovedi pri troche šťastia privedie. Samozrejme, každý zodpovedný adept na získanie vodičského preukazu by mal byť naučený dostatočne na to, aby sa nemusel spoliehať na šťastie, prípadne tipnutie správnej odpovede.

Tipy, ako spraviť nové testy na vodičský preukaz

Ak vás nové skúšky na vodičský preukaz ešte len čakajú, máme pár tipov, ako testy zvládnuť. V prípade, že máte nejaké ďalšie tipy alebo postrehy, neváhajte sa s nimi podeliť v komentároch. Ako teda na to?

  1. Nádych, výdych, prílišná nervozita a zmätkovanie vám nepomôže, upokojte sa, aj keby sa vám test nepodarilo spraviť, nie je vôbec hanbou si ho zopakovať. Nebudete ani prvý ani posledný.
  2. Každú otázku si poriadne prečítajte a zároveň si dostatočne prečítajte odpovede. Niektoré sú totiž písané tak, aby vás trochu poplietli.
  3. Dodatočné opravy robte naozaj len vtedy, ak ste si 100 % istí, že ste sa predtým pomýlili. Často sa stáva, že si účastníci testu „opravia“ správnu odpoveď a zvolia nesprávnu. Bohužiaľ, práve ten jeden bod môže rozhodnúť.
  4. Sledujte si čas – na test máte 30 minút, no nesledujte ho zas kŕčovito do takej miery, aby vás ubúdajúce minúty vyviedli z rovnováhy a ešte viac znervózňovali.
  5. Omnoho viac kľudu budete mať, ak sa zodpovedne pripravíte a nebudete nechávať veci na náhodu. Hoci teória sa môže zdať nudná, v praxi sa vám mnohé informácie zídu aj keď sa to nemusí zdať.
  6. Spravte si cvičné SKVZA testy

SKVZA testy na vodičák sú výborný tréning

Výborným tréningom, na ktorý si určite vyhraďte dostatok času, sú SKVZA testy, ktoré sú zverejnené priamo na stránke Slovenskej komory výcvikových zariadení autoškôl – SKVZA.

Pre úplnosť treba dodať, že testy SKVZA sú zverejnené ako pomôcka pre žiadateľov o udelenie vodičského oprávnenia a žiadateľov o preskúšanie odbornej spôsobilosti za účelom umožnenia praktického vyskúšania elektronických skúšobných testov, označovania odpovedí a navigáciu medzi otázkami resp. okruhmi otázok. Ak absolvujte testy SKVZA doma na počítači či mimo oficiálneho testovania, nevzniká vám žiadne oprávnenie na udelenie alebo riziko odobratia vodičského oprávnenia. Skúšobné testy SKVZA by si mal vo vlastnom záujme spraviť aj každý držiteľ vodičského oprávnenia, aby zistil, ako na tom je z pohľadu vedomostí a či by vôbec súčasnú podobu skúšok v autoškole zvládol. Odhodlali ste sa aj vy? Podeľte sa s nami o výsledok nižšie v komentári.

SKVZA testy: zvládli by ste nové testy v autoškole?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *