O celoročných pneumatikách sa už toho popísalo a porozprávalo naozaj veľa. Dokonca aj my sme vám nedávno priniesli ucelený článok venovaný téme celoročné pneumatiky, ktorý odpovedal na mnohé otázky. Hoci by sa mohlo zdať, že práve celoročné pneumatiky sú vhodnou a univerzálnou voľbou pre každého, nie je to celkom tak, najmä nie v našich zemepisných šírkach, kedy v Bratislave svieti slnko a je príjemných 12 °C, pričom 200 km ďalej sa šoféri brodia snehom na Donovaloch. Pozreli sme sa preto na celoročné pneumatiky ešte raz, a to trochu podrobnejšie a z hľadiska skúseností. Veríme, že odpoveď na otázku – oplatí sa kúpiť celoročné pneumatiky nájdete práve na nasledujúcich riadkoch.

Oplatí sa kúpiť celoročné pneumatiky? Nie každému!

Kúpa celoročných pneumatík môže byť vhodným riešením pre niektorých šoférov, ale zďaleka nejde o ideálne riešenie pre každého. Hoci mnohí to nebudú radi počuť a často to nechcú prezradiť ani výrobcovia pneumatík, tak celoročné pneumatiky sú kompromisným riešením medzi letnými a zimnými pneumatikami a snažia sa poskytovať slušný výkon počas celého roka. Pozor! Tento článok nesponzoruje žiaden výrobca pneumatík, uvádzame naše poznatky, postrehy a skúsenosti.

Faktory na zváženie či sa oplatí kúpiť celoročné pneumatiky

Ak váhate či sa oplatí kúpiť celoročné pneumatiky, tu sú faktory, ktoré je potrebné zvážiť pri rozhodovaní:

Klimatické podmienky v lokalite, kde najčastejšie jazdíte. Ak žijete na južnom Slovensku, kde naozaj hrubá snehová pokrievka napadne len zriedka a rovnako zriedka sa stretávate so silným snehom a ľadom, celoročné pneumatiky môžu byť adekvátnym riešením. Ak by sa aj stalo, že zima bude trochu tuhšia, jednoducho to zvládnete. V prípade, že plánujete častejšie výlety do hôr, prípadne priamo bývate v Nízkych či Vysokých Tatrách, celoročné pneumatiky nebudú úplne ideálnym riešením. Bežné zimné pneumatiky poskytnú vždy lepšie parametre. Otázkou je potom samozrejme, ak porovnáte najdrahšie celoročné pneumatiky s najlacnejšími zimnými, pri ktorých už rozdiely nemusia byť také výrazné. Či už ale uprednostníte celoročné alebo zimné pneumatiky, jednoznačne odporúčame orientovať sa na kvalitu. V každom prípade, celoročné pneumatiky do vysokohorského prostredia príliš vhodné nie sú a ľahko by sa tak mohlo stať, že vás sklamú.

Spôsob jazdy: Ak väčšinu času jazdíte po meste a na diaľnice zablúdite len občas, celoročné pneumatiky zrejme splnia vaše predstavy. Naopak, ak často cestujete na dlhé vzdialenosti alebo v náročnejšom teréne, zimné pneumatiky budú na zimu lepším riešením. Opäť ale platí, že hovoríme o kvalitných zimných gumách z vyššieho cenového spektra. Zrejme ale netreba zdôrazňovať, že šoféri, ktorí toho najazdia naozaj veľa by na pneumatikách určite nemali šetriť. Skrátka, ide o celkom iný prípad, ako keď má niekto druhé auto v rodine, s ktorým najazdí za zimu pár tisíc kilometrov v mestskom prostredí.

Bezpečnosť a výkon: Letné a zimné pneumatiky sú lepšie optimalizované na zvládanie konkrétnych poveternostných podmienok, a preto budú poskytovať lepší výkon a bezpečnosť v týchto podmienkach. Celoročné pneumatiky sú kompromisom, a preto ich výkon bude skôr priemerný v rôznych podmienkach.

Úspora nákladov: Dôležitým argumentom v prospech celoročných pneumatík je finančná úspora. Jednoducho si nemusíte kupovať dva sety pneumatík, teda zimné a letné. Zároveň ušetríte aj na sezónnom prezúvaní, čo môže predstavovať úsporu od 50 do 100 eur ročne. Samozrejme, pri prezúvaní dvoch setov vám pneumatiky vydržia dlhšie, pri výbere celoročných pneumatík sa preto určite zaujímajte o ich životnosť a predpokladaný kilometrový nájazd.

Celoročné pneumatiky v praxi

Výhody celoročných pneumatík sú zrejmé, no predsa pripomeňme, čo si na nich šoféri najviac cenia:

Jednoduchosť a pohodlie: Jedna z hlavných výhod celoročných pneumatík spočíva v tom, že nemusíte meniť pneumatiky dvakrát do roka, čo ušetrí čas, námahu a v neposlednom rade aj peniaze, ktoré by ste inak museli minúť na prezúvanie, vyvažovanie a prípadne aj uskladnenie sezónnych pneumatík.

Finančná úspora: Kým samotné celoročné pneumatiky môžu byť drahšie na prvý pohľad, dlhodobá úspora môže nastať vďaka tomu, že nepotrebujete investovať do dvoch súprav pneumatík a ich výmeny.

Adekvátny výkon v miernych podmienkach: V oblastiach s miernym klimatickým prostredím, kde sneh a ľad nie je tak často a maximálne pár týždňov do rokov, sú celoročné pneumatiky vhodnou voľbou.

Samozrejme, celoročné pneumatiky majú aj svoje nevýhody, s ktorými je potrebné počítať. V praxi sa môže objavovať pískanie najmä počas horúcich letných dní, ktoré je najvýraznejšie pri prudšom zrýchlení alebo „rezaní“ zákrut. Pri niektorých modeloch pneumatík bolo zaznamenané zachytávanie kamienkov v dezéne, čo samo o sebe nie je problém, no môže to spôsobovať nepríjemné zvuky počas jazdy nižšími rýchlosťami. Pri výbere si tiež pozrite štítok ohľadom spotreby a hlučnosti pneumatík.

Ako dlho vydržia celoročné pneumatiky?

Na otázku, ako dlho vydržia celoročné pneumatiky, neexistuje jednoznačná odpoveď. Záleží totiž od množstva faktorov, pričom niektoré neviete ovplyvniť. V prvom rade ide o kvalitu samotnej pneumatiky, zmes, z ktorej je vyrobená. Čo však najviac ovplyvňuje životnosť celoročných pneumatík (ale v zásade aj akýchkoľvek iných pneumatík) je váš štýl jazdy – prudké zrýchlenia, ostré jazdy, či prudké brzdenie pneumatikám rozhodne nesvedčia a jednoznačne spôsobujú skoršie opotrebovanie dezénu. Ako dlho vydržia celoročné pneumatiky preto závisí aj od vás.

Viacerí respondenti uviedli, že na celoročných pneumatikách najazdili vyše 40-45 tisíc kilometrov, čo je veľmi slušný výkon. Rozhodne to ale nemusí platiť pre každého, keďže závisí od vyššie spomínaných faktorov.

Ak vám záleží na tom, ako dlho vydržia celoročné pneumatiky, preferujte skôr pokojnejší štýl jazdy, lepšie predvídajte aby ste sa vyhli nevyhnutnosti prudkého brzdenia a zrýchľovania. Rovnako tak dbajte na správne vyváženie pneumatík a tiež geometriu kolies, ktorá je zárukou toho, že vaše celoročné pneumatiky sa budú opotrebovávať rovnomerne. Do tretice pomôže k dlhšej životnosti pneumatík aj ich správne nahustenie a pravidelná kontrola tlaku. Rovnako ako iné, aj celoročné pneumatiky vám viac vydržia pri dodržaní základných zásad starostlivosti.

Celoročné pneumatiky skúsenosti

Opäť sme pre vás zozbierali niekoľko skúseností s celoročnými pneumatikami od našich fanúšikov na Facebooku a Instagrame. Znenie skúseností sme sem prekopírovali, aby sa nestratili medzi ostatnými príspevkami na sociálnych sieťach.

Mám celoročné pneumatiky zn. SAVA a môžem potvrdiť, že lepšie gumy som nemal. Mám už niekoľko rokov a sú tiché, výborne zvládajú topiacom sneh a majú neuveriteľne nízke opotrebenie! Môžem len odporučiť. Naopak značkové gumy ako Continental, Dunlop a pod boli totálne prepadáky a hlavne sa veľmi rýchlo opotrebovali. A tiež ako mali mäkké boky, musel som zvýšiť tlak v pneu. Po dlhoročných skúsenostiach, tým to testom neverím a ani mnoho pneuservisov!! – Fero, Ilava

Áno. Celoročné pneumatiky asi pre bežného vodiča z nížin podľa môjho názoru dostatočne dobré. Ale čo nechápem a štve ma to – minimálna hĺbka dezénu v Nemecku 1,8 mm a v Česku 4mm. Takže sa 4 mm ich musím vyhodiť? Milan, Brno

Celoročky sú ideálne, rozdiel vo vlastnostiach je zanedbateľný. Mám Uniroyal All season max a sú super. Pri cene prezúvania a ďalších zbytočných nákladoch navyše ich stihnete využiť skutočne na doraz. Zoderiete ich a potom ich vymeníte kedykoľvek aj mimo sezóny prezúvačov, čím sa dajú eliminovať fronty a čakanie. Martin, Ružomberok

Celoročné pneumatiky sú predovšetkým najlepšou voľbou pre tých, ktorí najazdia ročne málo. To preto, že inak majú letné a zimné strašne dlho, takže po rokoch úplne strácajú pôvodné dobré jazdné vlastnosti. A najhoršie je, keď sú mimo sezóny skladované vo vlhkej búde alebo vonku len pod plachtou. Jazdím na celoročných 20 rokov a jedinou nevýhodou bolo, že som nevyšiel s predokolkou na čerstvom snehu prudký kopec a musel som čakať, až cestári sneh odhrnú a posypú. Posledné roky ale jazdím so 4-kolkou, takže ani to nehrozí. Miroslav, Trnava

Mám tri roky na novom aute Michelin Crossclimate+ a po najazdených 40 tisíc km som menil 2 predné gumy, zadným majú ešte 6mm. Zima pohoda, leto ako bežná letná pneumatika. Na ničom sa neoplatí šetriť, takže je zrejme veľký rozdiel medzi čínskou celoročnou za pár stoviek a prémiovou triedou, ktorá je síce drahšia, než samostatná letná alebo zimná sada, ale má istú kvalitu. Na druhé auto som tento rok kupoval Hankook Kinergy 4S 2, takže za nejaký čas môžem poreferovať aj o nich. Miloš, Turčianske Teplice

Jazdím prevažne na Barumkách a prezúvam letné/zimné pneumatiky, jazdil som už na mnohých značkách ako napríklad Semperit, Pireli, Matador, Dunlop (tie boli inak výborné len tá cena) a teraz opäť som prešiel Barum, pretože sa nesnažím byť všade prvý vystačím si s nimi. Neni to extra trieda ale stačia. Každý nech si nájde tie svoje, ktoré mu dajú pôct istoty a uspokojenia, testy si rád prečítam, pretože informácií nie je nikdy dosť, ale celoročné pneumatiky zatiaľ nie. Rudo, Žiar nad Hronom

Mám tretí set celoročných Vraníkov…PNEU VRANÍK UNI SMART 4S 205/55 R16 94H pričom ročne najazdím cca 30 tisíc km dokonca aj diaľnice a sem tam hory. Nič také strašné sa doteraz nestalo a som vskutku spokojný. Čo sa týka výdrže, pri každej sade som najazdil cca 54-55 tisíc km som nad mieru spokojný ako leto tak zima…za dažďa a brečky ide dobre cítiť ako „žerú“ vodu…na snehu hrabú ako tiež dobre…v lete zmes natoľko nezmäkne, aby vozidlo tak super brzdila ako letné, ale ak na to pamätáte, absolútne žiadny problém. Celoročky skrátka nie sú pre „pretekárov“ ale pre normálnych šoférov podľa môjho názoru postačia. Milan, Dubnica nad Váhom

Tento rok mám prvýkrát celoročné pneumatiky, tak uvidím. Predtým som mal zimné pneu celý rok, mám menší nájazd a vydržali tak 6 rokov. Ešte predtým som striedal zimné / letné, ale tie letné sa takmer nezjazdili a pri mojom nájazde skôr popraskali ako keby sa zjazdili. No a predtým som bol rád, že mám vôbec nejaké pneu a tiež som jazdil, v zime aj v lete. Je jedno, aké máte pneumatiky, skrátka vždy musíte prispôsobiť rýchlosť podmienkam. Občas niekam na letných nevyjdete, ale musíte s tým počítať zobrať so sebou reťaze tak ako za starých čias. Teraz sú zimné/celoročné povinné, ale stále platí, že ani tie najlepšie pneumatiky nepomôžu, keď urobíte chybu, zaspíte, apod. A keď vás predbehne niekto, kto ide po ľade ako v lete, pretože má 4×4 a nové zimné, tak často v zákrutách končí mimo cesty. Ľuboš, Malacky

Ja už 30 rokov jazdím na celoročných a ročne najazdím cca. 30 tisíc, nikdy som nemal žiadne problémy a to jazdím aj do hôr, auto mám pohon všetkých kolies. Ono asi hlavne ide aj o štýl jazdy, u niektorých typov vodičov je úplne jedno aké majú pneumatiky… Juraj, Bratislava

Ako obstáli celoročné pneumatiky v testoch?

Testy celoročných pneumatík pravidelné vykonáva nemecký magazín Autobild. V najnovšom teste celoročných pneumatík, ktoré sú v Európe čoraz populárnejšie, sa ocitlo spolu 35 modelov pneumatík z rôznych cenových kategórií.

Za zmienku ale stojí najmä hlavná časť testu, ktorá zahŕňala zahŕňala iba 15 konkurentov, prevažne známejších značiek. Dokázali, že aj celoročné pneumatiky vedia zabezpečiť efektívne brzdenie na mokrej aj suchej vozovke. Treba poznamenať, že deväť pneumatík, napríklad Fulda od Goodyear, bolo v kvalifikácii ohodnotených ako «Neuspokojivé» kvôli nebezpečne dlhým brzdným dráham, a to predovšetkým na suchom povrchu. Kým sa pre celoročné pneumatiky rozhodnete, určite si prejdite testy Autobildu. V krátkosti len uveďme, že prvé tri priečky v teste celoročných pneumatík 2023 obsadili pneumatiky Goodyear Vector 4Seasons Gen-3, Vredestein Quatrac a pneumatiky Hankook Kinergy 4S 2 H750. Ich nákupom teda chybu určite neurobíte.

Celoročné pneumatiky, kde je ich najlepšia cena?

Cieľom nášho článku nebolo iba predstaviť a zhrnúť výhody, ktoré prinášajú celoročné pneumatiky, ale umožniť vám aj to, aby ste si našli celoročné pneumatiky najlacnejšie v niektorom z overených e-shopov. Nižšie preto prinášame zoznam ponúk na celoročné pneumatiky, ktoré rozhodne stoja za vašu pozornosť. Ak ste v tomto článku našli informácie, ktoré ste o celoročných pneumatikách hľadali, môžete našu snahu odmeniť bez toho, aby vás to čokoľvek stálo. Vyberte si nové pneumatiky v e-shope Spintero a z vášho nákupu dostaneme malú odmenu ako poďakovanie. Samozrejme, uvedené sa nevzťahuje iba na celoročné pneumatiky, ale na čokoľvek, čo si z e-shopu Spintero vyberiete. Takáto odmena nás poteší, motivuje do ďalšej práce a zároveň, vás nebude stáť vôbec nič navyše. ĎAKUJEME

Oplatí sa kúpiť celoročné pneumatiky? Teória, prax a skúsenosti

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *