Venovať budeme jednému z najdôležitejších prvkov starostlivosti o auto, ktoré je však aj dnes stále celkom podceňované – motorovým olejom. Pre mnohých majiteľov áut je motorový olej len mazivom, ktoré treba z času na čas nechať vymeniť v servise. Hoci nástupom long life olejov sú intervaly omnoho dlhšie ako kedy, stále platí, že motorový olej je životodarnou silou motora, ktorá zabezpečuje jeho hladký chod a dlhú životnosť. Venovaním patričnej pozornosti výberu motorového oleja môžete v budúcnosti veľa ušetriť na prípadnom servise.

Nie je olej ako olej a vaše auto si zaslúži to najlepšie

Platí, že nie je motorový olej ako motorový olej. Nestačí prísť na čerpaciu stanicu alebo do obchodu s autopríslušenstvom, kde nájdete aj kamery do auta, a kúpiť hneď prvý alebo najlacnejší motorový olej, ktorý práve uvidíte. Výber motorového oleja má rôzne aspekty, od ich zloženia, cez normu, viskozitu a označenia. Naučíme vás rozoznať rozdiely medzi syntetickými, polosyntetickými a minerálnymi olejmi a pochopiť ich výhody, nevýhody a tiež, aké je použitie správneho motorového oleja. Okrem toho vám poskytneme užitočné informácie o skladovaní oleja a faktoroch, ktoré ovplyvňujú jeho vlastnosti a životnosť.

Nestačí poznať iba intervaly výmeny

Či ste majiteľom staršieho alebo nového auta, určite vás zaujíma, ako správne meniť motorový olej a kedy je ten správny čas na výmenu. Hoci postupom podľa servisnej knižky či iných pokynov výrobcu vozidla nič nepokazíte, tieto pokyny zďaleka nemusia byť najvhodnejšie na každú situáciu. Ak vás táto problematika zaujíma bližšie, určite sa vám zídu aj informácie o dôležitých vlastnostiach motorových olejov ako je viskozita a index viskozity, a ich vplyv na výkon či spotrebu motora. Nevynecháme teda ani problematiku spotreby paliva a toho, ako ju môže ovplyvniť použitie správneho motorového oleja.

Pre lepšiu prehľadnosť sme náš článok rozdelili do 7 častí – resp. koncipovali ho tak, že vám odpovieme na 7 najčastejšie kladených otázok.

1. Aké sú rozdiely medzi syntetickými, polosyntetickými a minerálnymi olejmi?

Medzi syntetickými, polosyntetickými a minerálnymi olejmi existuje viacero rozdielov, takže jednoduchá odpoveď na túto otázku neexistuje. Rozdiely súvisia s ich zložením a vlastnosťami. Tu sú tie najzásadnejšie:

Zloženie: Minerálne oleje sú získavané z prírodných zdrojov a sú zložené z rôznych frakcií ropy. Syntetické oleje sú vytvorené umelým procesom a sú zložené z chemicky upravených základných látok. Polosyntetické oleje sú kombináciou minerálnych a syntetických olejov, kde sa zlepšujú určité vlastnosti minerálnych olejov pridaním syntetických zložiek.

Výkonnosť: Syntetické oleje majú tendenciu mať lepšie mazacie vlastnosti ako minerálne oleje. Majú lepšiu ochranu proti opotrebeniu, lepšiu odolnosť voči teplotným extrémom, lepšiu stability pri vyšších teplotách a lepšiu schopnosť udržiavať viskozitu pri dlhodobom používaní.

Cena: Syntetické oleje sú zvyčajne drahšie ako minerálne oleje, pretože ich výroba je nákladnejšia. Minerálne motorové oleje sú najrozšírenejšie a patria vo všeobecnosti medzi cenovo dostupnejšie. Ani syntetický olej do auta vás ale nemusí zruinovať, stačí si online pohľadať najlacnejšie motorové oleje.

Využitie: Syntetické oleje sú často odporúčané pre moderné a výkonnejšie motory, kde je dôležitá vysoká odolnosť voči teplu a opotrebeniu. Minerálne oleje sa často používajú v bežných automobiloch a motocykloch. Polosyntetické oleje sú často vhodné pre motory, kde je potrebná vyššia výkonnosť, ale nie je nevyhnutná úplne syntetická zmes.

Výmena oleja: Syntetické oleje majú tendenciu mať dlhšiu životnosť a schopnosť udržať viskozitu, a to aj po dlhšom čase. To znamená, že výmena oleja syntetického oleja nemusí byť taká častá.

2. Čo je viskozita motorového oleja a index viskozity?

Motorové oleje majú niekoľko dôležitých vlastností, ktoré ovplyvňujú jeho schopnosť chrániť a mazať motory. Dve z týchto vlastností sú viskozita a index viskozity.

Viskozita je miera odporu oleja voči pohybu. Vplýva na schopnosť oleja mazať v motore. Motorový olej s vysokou viskozitou je hustejší a má väčší odpor voči pohybu, zatiaľ čo olej s nízkou viskozitou je tekutejší a má menší odpor. Správna viskozita je dôležitá pre optimálny výkon motora a minimalizáciu opotrebenia. Výrobcovia automobilov zvyčajne odporúčajú konkrétnu viskozitu oleja pre daný motor.

Index viskozity označuje schopnosť oleja udržať konzistentnú viskozitu pri meniacich sa teplotách. Vyšší index viskozity znamená, že olej má menší rozdiel vo svojej viskozite pri rôznych teplotách. To je dôležité, pretože olej musí byť schopný udržať primeranú viskozitu pri chlade, aby mohol správne mazať a chrániť motor, a tiež udržať dostatočnú viskozitu pri vysokej teplote, aby odolal opotrebeniu.

3. Čo ovplyvňuje životnosť motorového oleja?

Životnosť motorového oleja závisí nielen od toho, aká je jeho kvalita, ale aj od faktorov, ktoré môžete priamo ovplyvniť – napríklad štýl jazdy:

Prevádzkové podmienky a štýl jazdy: Intenzita a podmienky prevádzky vozidla majú veľký vplyv na životnosť oleja. Pravidelné krátky trasy, časté štarty a zastavovanie prispieva k rýchlejšej degradácii oleja. Naopak, dlhšie jazdy pri konštantnej rýchlosti, typicky po diaľniciach umožňujú oleju udržiavať správnu prevádzkovú teplotu a tým pádom aj olej vydrží o čosi dlhšie.

Znečistenie: Úroveň znečistenia oleja je dôležitým faktorom na dosiahnutie optimálnej životnosti. Nečistoty, ako sú napríklad popol, prach, špina a kovové častice z opotrebenia, sa môžu hromadiť v oleji a negatívne ovplyvňovať jeho výkonnosť. Netreba teda zabúdať nielen na pravidelnú výmenu samotného oleja, ale aj olejových filtrov.

Teplota prevádzky a skladovanie oleja: Vysoké teploty zrýchľujú rozklad oleja a môžu v ňom vytvárať nežiaduce zmeny. Príliš nízke teploty zas môžu tiež ovplyvniť vlastnosti oleja a spôsobiť jeho zrážanie. Správna teplota prevádzky je dôležitá pre udržanie optimálnej životnosti oleja a rovnako to platí aj o skladovaní.

Správna údržba motora: Motorový olej môže degradovať aj v dôsledku zanedbanej údržby motora, môže sa napríklad zanášať kovovými pilinami alebo sa do oleja môže dostávať nafta, čo spôsobí jeho degradáciu.

4. Ako vplýva motorový olej na spotrebu paliva?

Možno ste už počuli o tom, že po výmene oleja vám klesne spotreba paliva. Hoci rozdiel nemusí byť nijak dramatický, rozhodne nejde o výmysel. Skutočne kvalitný motorový olej sa totiž postará nielen o hladší chod motora, jeho nižšiu hlučnosť, ale aj spotrebu. Akým spôsobom teda motorový olej ovplyvňuje spotrebu?

Viskozita oleja: Viskozita oleja môže ovplyvniť spotrebu paliva. Oleje s nižšou viskozitou (tzv. tenší olej) majú tendenciu poskytovať lepšie mazacie vlastnosti a nižší odpor, čo môže viesť k menšej spotrebe paliva. Na druhej strane, nesprávna viskozita, príliš tenký motorový olej môže spôsobiť pretekanie a poškodenie komponentov motora.

Syntetické oleje majú často lepšie technologické vlastnosti, ako je odolnosť voči vysokým teplotám, čo prispieva k lepšiemu spaľovaniu a teda aj nižšej spotrebe paliva.

Pravidelné výmeny oleja nielen s ohľadom na interval, ale aj spôsob jazdy a ďalšie faktory: Dodržiavanie pravidelného plánu výmeny oleja a jeho filtrov je dôležité pre zachovanie optimálnej výkonnosti motora. V staršom oleji sa môžu hromadiť nečistoty a to môže viesť k zvýšenej spotrebe paliva.

5. Aké problémy hrozia, ak použijete nesprávny motorový olej?

Motorový olej treba vyberať najmä podľa odporúčaní výrobcu resp. podľa stanovenej špecifikácie. V tomto smere sa neoplatí príliš experimentovať, snáď iba v tom prípade, ak sa objavujú informácie, že niektoré typy oleja spôsobujú konkrétnej motorizácii problémy. Ušetriť tým, že použijete nesprávny, resp. neodporúčaný motorový olej môžete celkom oľutovať pretože spôsobiť môže:

Horšie mazacie vlastnosti: Nesprávny olej môže mať nedostatočnú mazavosť, čo môže viesť k opotrebeniu a poškodeniu rôznych komponentov motora. Nedostatočná mazavosť môže spôsobiť trenie, zvýšené teplo a opotrebenie valcov, piestov, ložísk a iných súčiastok.

Vyššiu spotrebu oleja: Použitie nesprávneho oleja môže spôsobiť zvýšenú spotrebu oleja, čo je nežiaduce a môže indikovať problémy so zrážaním alebo únikom oleja. Nesprávne zloženie oleja môže mať za následok zvýšenú straty oleja cez tesnenia alebo väčšie odparovanie.

Zhoršenú ochranu motora proti opotrebeniu: Niekedy nesprávny olej nemusí dostatočne chrániť motor pred opotrebením. To môže viesť k skorému opotrebeniu valcov, piestov, rozvodovej sústavy a ďalších dôležitých súčiastok motora.

Problémy so spaľovaním: Nesprávny olej môže mať negatívny vplyv na kvalitu spaľovania. To môže viesť k tvorbe usadenín, znečisteniu spaľovacej komory a výfukového systému, zvýšenému výskytu karbónových usadenín a zhoršenej účinnosti motora.

Zhoršenú odolnosť voči teplu: Správny olej má schopnosť odolávať vysokým teplotám, ktoré vznikajú pri prevádzke motora. Použitie nesprávneho oleja s nedostatočnou odolnosťou voči teplu môže viesť k zvýšenému rozkladu oleja, stratám viskozity a zníženej ochrane motora pri vyšších teplotách.

6. Ako často meniť olej a prečo sa niekedy oplatí interval výmeny skrátiť?

Pravidelná výmena motorového oleja je kľúčovou súčasťou údržby vozidla a je mimoriadne dôležitá pre správne fungovanie motora. Frekvencia výmeny oleja závisí od niekoľkých faktorov, ako je typ motora, typ oleja, jazdné podmienky a odporúčania výrobcu. Interval výmeny oleja stanovený výrobcom nemusíte však brať ako „sväté písmo“, najmä v súčasnosti, kedy veľká časť automobiliek predpisuje tzv. long life olej a jeho výmenu raz za 30 000 kilometrov. Problém nastáva totiž, že ak jazdíte málo a 30 000 kilometrov najazdíte povedzme za 4-5 rokov, olej už bude podliehať väčšej degradácii a teda aj jeho vlastnosti budú horšie. Ak vám na stave motora naozaj záleží, jazdíte krátke časy, prípadne vyznávate ostrú jazdu, doprajte motoru svojho auta kratší interval výmeny oleja.

Interval výmeny: Odporúčaný interval výmeny oleja sa zvyčajne pohybuje medzi 15 000 až 30 000 km alebo raz za dva roky. Je dôležité vždy dodržiavať aspoň konkrétne odporúčania výrobcu vozidla uvedené v návode na obsluhu.

Dodržiavanie odporúčaní výrobcu: Každý výrobca vozidla môže mať odlišné odporúčania týkajúce sa intervalu výmeny oleja. Tieto odporúčania sú založené na skúsenostiach a testoch a zohľadňujú špecifikácie konkrétneho motora. Môže sa ale stať, že aj napriek dodržaniu odporúčaní výrobcu začnú neskôr niektoré komponenty motora podliehať väčšiemu opotrebovaniu, čo môže vyústiť do nižšej spoľahlivosti, prípadne po určitom kilometrovom nájazde k nadmernej spotrebe motorového oleja.

Náročnejšie podmienky prevádzky: Ak jazdíte v extrémnych podmienkach, ako sú časté krátke jazdy, jazda v prašných prostrediach, vysoké teploty alebo zaťaženie vozidla, určite interval výmeny oleja skráťte. Náročnejšie podmienky totiž zvyšujú znečisťovanie a urýchľujú degradáciu oleja.

7. Kde kúpiť motorový olej najlacnejšie?

Hoci na motorovom oleji sa neoplatí za každú cenu šetriť, ak si vyberiete vhodný e-shop, máte istotu, že si vyberiete kvalitný olej za priaznivú cenu a rovnako aj s dodaním priamo k vám domov. Pripravili sme pre vás prehľad e-shopov, kde predávajú motorové oleje najlacnejšie. Pozrite si jednotlivé ponuky, prečítajte si recenzie a sami sa rozhodnete, kde sa oplatí kúpiť motorový olej. Ak chcete ušetriť, nekupujte motorové oleje na čerpacích staniciach alebo v autoservisoch, tu sú totiž ceny vo všeobecnosti výrazne vyššie. Téme, ako kúpiť motorový olej online sme sa nedávno venovali aj v tomto článku.

Motorové oleje do auta: 7 otázok a odpovedí, ktoré by mal poznať každý motorista

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *