Mínusové teploty, ľad, činidlá korodujúce telo. Zima je náročnou skúškou pre všetky automobily, dokonca aj pre vozidlá prispôsobené zhoršeným podmienkam. Prípravu na zimné obdobie treba brať vážne.

Veľmi veľa ľudí to ale rieši len výmenou pneumatík, doplnením nemrznúcej kvapaliny a ošetrením zámkov a tesnení silikónovým mazivom. To ale nestačí. Oplatí sa prekontrolovať aj dôležitý zotrvačník a iné diely auta. Ktoré konkrétne to sú?

Skontrolujte kvapaliny a filtre

Pred nástupom chladného počasia vám odporúčame vymeniť motorový olej, ak počet kilometrov po nasledujúcej údržbe dosiahol 8 tisíc kilometrov. Je tiež potrebné skontrolovať vzduchový filter, najmä ak s autom jazdíte po prašných cestách – v zime sa do nečistôt na ceste pridávajú aj častice rozmrazovacích činidiel.

Chráňte telo auta

Činidlá, s ktorými auto príde na vozovke do styku sú v niektorých prípadoch vysoko korozívne z dôvodu výskytu agresívnych materiálov. Napríklad zmesi piesku a soli zvyčajne pozostávajú z piesku s prídavkom ktoréhokoľvek druhu soli. Spravidla ide o chloridy sodné, vápenaté alebo horečnaté. Takéto zmesi korodujú kov a ak sú na tele škrabance, rýchlo preniknú dovnútra.

Preto je veľmi dobré dať do poriadku aj vonkajšiu časť auta, aby dokázalo odolávať všetkým negatívnym faktorom vonkajšieho prostredia a nemuseli ste na konci sezóny hľadať nové náhradné diely Škoda.

Šetrite elektrickou energiou

Zaťaženie autobatérie v zime sa výrazne zvyšuje – za studena a pod vplyvom mínusových teplôt klesá kapacita batérie a olej v motore hustne. Dodatočná energia sa navyše využíva na vyhrievanie okien, interiéru, sedadiel a volantu. A ak sú výlety krátke, batéria sa nestíha nabíjať.

Aby tieto situácie nenastali, mala by byť batéria pripravená na prevádzku pri nízkych teplotách – skontrolujte preto hladinu elektrolytu v servisnom stredisku a batérie pred využitím nabite. Prekontrolujte aj čelné sklo i stierače a dajte do poriadku aj filtre.

Ako a čím prispôsobiť vaše auto náročným podmienkam?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *