Celoročné pneumatiky sú zaujímavou voľbou pre tých, ktorí sa nechcú starať o výmenu pneumatík v závislosti od ročného obdobia a zároveň toho ročne veľa nenajazdia. Tieto univerzálne pneumatiky dokážu ľahko zabezpečiť výkon v rôznych podmienkach, od zimného snehu a ľadu až po letný dážď a vysoké teploty. Prezúvanie medzi letnými a zimnými pneumatikami je starosťou navyše, ktorej vás celoročné pneumatiky zbavia. Každopádne, bez kompromisov to nebude. Kým niektorí tvrdia, že s celoročnými pneumatikami budete mať rovnakú priľnavosť a ovládateľnosť bez ohľadu na to, ako sa mení počasie alebo kam vedie vaša cesta, iní zas nedajú dopustiť na sezónnu výmenu zimných a letných pneumatík. Ak zvažujete celoročné pneumatiky, nasledujúce riadky sú určené práve vám!

Pre koho sú určené celoročné pneumatiky?

Donedávna bolo úplne bežné používať letné a zimné pneumatiky a sezónne zabezpečovať ich prezutie. Iní šoféri zas nechávajú zimné pneumatiky na aute celoročne, čo však výrazne skracuje ich životnosť, zvyšuje spotrebu v lete a celkovo ponúka horšie vlastnosti na rozpálenej ceste. Ponechaním zimných pneumatík na aute celoročne sa tak akákoľvek úspora či výhoda z používania jedného kompletu stráca. Určitým kompromisom sú teda celoročné pneumatiky, ktoré by mali rovnako dobre obstáť v lete aj v zime, a kým pred rokmi boli skôr okrajovou záležitosťou, tak vďaka čoraz lepším technológiám majú aj celoročné pneumatiky aj stále lepšie a lepšie vlastnosti.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je akcia-temu.jpg
Akcie na Temu sú mimoriadne lákavé – stačí kliknúť na obrázok!

Pre koho sú teda celoročné pneumatiky ideálnou voľbou? Pre každého, kto ročne nenajazdí veľa, žije v nižšie položených oblastiach a zároveň jazdí väčšinou v meste. Celoročné pneumatiky by tak mal zvážiť každý, kto má povedzme druhé či tretie auto v rodine určené takpovediac na „jazdenie okolo komína“. V takom prípade sú celoročné pneumatiky zaujímavou voľbou ako ušetriť a zabezpečiť si bezpečné obutie vozidla ako na leto, tak aj na zimu.

Celoročné pneumatiky a zákon

Ak si plánujete kúpiť celoročné pneumatiky, dôležitým faktorom, ktorý treba zvážiť, je zákon; v mnohých krajinách platia zákony, ktoré upravujú, aký typ pneumatík môžete používať v závislosti od ročného obdobia, napokon ani Slovensko nie je v tomto smere výnimkou a ak sa na ceste nachádza súvislá vrstva snehu alebo ľadu, povinné sú zimné pneumatiky. Iná situácia môže byť napríklad aj z toho dôvodu, že v niektorých krajinách je napríklad zakázané jazdiť na zimných pneumatikách počas letných mesiacov.

Pri kúpe celoročných pneumatík sa zaujímajte o ich označenie – ak majú označenie M+S – teda skratka Mud&Snow, z pohľadu zákona sú takéto pneumatiky de facto považované za zimné, o čom svedčí aj § 38 ods. 1 zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke: „Ak sa na vozovke nachádza súvislá snehová vrstva, ľad alebo námraza, vodič motorového vozidla kategórie M1 a N1 môže také vozidlo použiť v cestnej premávke, len ak je toto vozidlo na všetkých nápravách vybavené zimnými pneumatikami s označením „M+S“, „M.S.“ alebo „M & S“; motorové vozidlá kategórie M2, M3, N2 a N3 musia byť vybavené takými pneumatikami aspoň na jednej z hnacích náprav v čase od 15. novembra do 31. marca a v prípadoch, ktoré sú uvedené v časti vety pred bodkočiarkou.

Celoročné pneumatiky skúsenosti

Zaujímajú vás skúsenosti, ktoré majú naši čitatelia s celoročnými pneumatikami? V rámci nášho prieskumu sme zisťovali ich skúsenosti a radi sa o ne podelíme:

„Celoročné pneumatiky Crossclimate som kúpil na manželkinu Škodu Fabia, ročne najazdí len okolo 3 tisíc kilometrov takže očakávam, že jej tieto celoročky vydržia aspoň takých 8 rokov, ak to tak bude, tak nemám čo vyčítať.“ Michal z Bratislavy

„hľadal som pneumatiky na moje druhé staršie auto, s ktorým jazdím doslova okolo komína. Na dva sety pneumatík sa mi zbytočne nechcelo mínať. Našiel som ponuku celoročiek na Spintero, boli za fajn cenu, vyrobené podľa DOT iba nedávno a s extra rýchlym dodaním, takže kým napadol prvý sneh (čo bolo pár dní) tak pneumatiky stihli doručiť. Odporúčam teda aj celoročky aj e-shop Spintero!“

„Celoročné pneumatiky som skúšal asi pred 10 rokmi na Audi A6 s Quattro pohonom, boli to Barum avšak v zákrutách pískali a celkovo som z nich nemal dobrý pocit. Po tejto skúsenosti som sa od celoročných pneumatík vrátil naspäť ku klasike a teraz striedam letné a zimné gumy podľa sezóny.“ Tibor, Stupava

„Používam celoročné gumy na Škode Octavia už 4 roky a nemám žiadny problém, je pravda že u nás na juhu až tak veľa nesneží a do hôr nejazdím, čiže za mna úplne v pohode“. Milan, Štúrovo

„Celoročné pneumatiky Matador Allweather sa mi zdali ako dobrá voľba za tú cenu, zatiaľ sú fajn aj keď s mojou Škodou Felicia jazdím celkom opatrne takže ich snáď ani rýchlo nezoderiem“ Martin, Zohor.

„Celoročky Matador Allweather evo ma dosť pozitívne prekvapili. Oproti pôvodným pneumatikám od výrobcu sa začalo auto na ceste správať úplne inak, staré zimné pneumatiky boli hlučné na každú zmenu povrchu vozovky reagovali iným zvukom, navyše nové celoročné pneumatiky od spoločnosti Matador o niečo znížili spotrebu motora, naozaj sme milo prekvapení aké kvalitné pneumatiky dokáže slovenská spoločnosť Matador, vyrobiť, lebo doteraz sme kupovali len pneumatiky od zahraničných výrobcov“ Maroš, Nitra

„Celoročné pneumatiky chcem používať najmä cez zimu. V lete sa ich vlastnosti pokazia, takže na ďalšiu zimu sú už moc tvrdé. Neprezúvať ich je riešenie len pre tých, čo najazdia tak veľa, že ich za zimu+leto úplne zoderú. Vzhľadom na ekonomickosť jazdy sú celoročky lepšie, ako zimné. Ale samozrejme ak napadá snehu a bude námraza, čo býva u nás len raz za čas, tak treba jazdiť opatrnejšie, s tým počítam.“ Tomáš, Dunajská Lužná

„Pneumatiky Michelin Crossclimate som kúpil v auguste 2016 a hneď som ich dal obut. Jazdim denne a žijem na severe Slovenska. Chcel som vediet ako budu pneumatiky reagovať v zime. Mozem povedať, že som velmi spokojný. Býva u nás veľa snehu a zatiaľ som s Michelin Crossclimate nemal problémy pri rozjazde, alebo brzdení. Nechcem nikoho presviedcat, ale ja som spokojný a urcite si celoročné pneumatiky kúpim znova.“ Adam, Žilina

„Michelin Crossclimate celoročné pneumatiky ma v zimnom období príjemne prekvapili. Myslel som že opis vlastností sú len reklamné kecy. Zatiaľ odskúšané pri -10°C +-5°. V porovnaní s niektorou konkurenciou z čisto zimných pneumatík má dostatočne navrch (odskúšané mám Matadory, Hankook a Bridgestone). Auto koncernová predokolka, 90% jazda okolím Pezinku a Záhoria.“ Braňo, Pezinok

Máte aj vy skúsenosti s celoročnými pneumatikami? Napíšte ich do komentára pod tento článok, alebo sa s nami o svoje skúsenosti podeľte e-mailom a vaše skúsenosti s celoročnými pneumatikami pridáme medzi ostatné.

Celoročné pneumatiky a výdrž

Rovnako ako v prípade akýchkoľvek iných pneumatík, aj pri celoročných pneumatikách závisí výdrž od štýlu jazdy, typu vozidla a mnohých ďalších faktorov. Výhodou je, že ani v lete sa tak rýchlo neopotrebujú ako napríklad zimné pneumatiky. Ich zmes na rozpálenej letnej vozovke doslova trpí a používaním zimných pneumatík v lete výrazne skracujete kilometrovú výdrž.

Odpoveď na otázku, ako dlho vydržia celoročné pneumatiky teda nie je jednoduchá a univerzálne číslo neexistuje. V zásade ale počítať s nájazdom aspoň okolo 30 000 km, v prípade, že si zvolíte celoročné pneumatiky Michelin, Barum alebo Matador. Čínske celoročné pneumatiky v tomto smere o niečo zaostávajú a tak si treba dobre spočítať, či sa vám takáto úspora oplatí, najmä s ohľadom na to, že ich budete musieť meniť častejšie. Ak chcete, aby vám celoročné pneumatiky vydržali čo najdlhšie, platia dve základné pravidlá starostlivosti –

Pravidelná kontrola pneumatík

Je dôležité pravidelne kontrolovať pneumatiky – aspoň raz za mesiac alebo vždy, keď sa vydáte na dlhšiu cestu. Môžete si tak dávať pozor na akékoľvek známky poškodenia, ako sú plešaté miesta, praskliny alebo vypukliny. V prípade akéhokoľvek viditeľného poškodenia je dôležité pneumatiku okamžite vymeniť, pretože by mohlo ísť o vážny bezpečnostný problém.

Správne nahustenie pneumatík

Uistite sa, že ste celoročné pneumatiky nahustili správne podľa odporúčaní výrobcu vozidla. Nedostatočne nahustené pneumatiky spôsobujú nerovnomerné opotrebovanie, čo vedie ku skráteniu ich životnosti a zvyšuje riziko defektu. Zvyšuje sa tiež spotreba a dochádza k dodatočnému zaťaženiu iných komponentov, ako sú ložiská kolies a časti zavesenia. Na druhej strane, príliš nahustené pneumatiky môžu spôsobiť príliš veľký tlak na jednu časť behúňa a spôsobiť nadmerné opotrebovanie. Nezabudnite pravidelne kontrolovať tlak v pneumatikách a v prípade potreby ho upraviť.

Celoročné pneumatiky výhody

1. Celoročné pneumatiky je možné využívať v lete aj v zime, vrátane obdobia, kedy sú zimné pneumatiky povinné podľa zákona (odporúčame si pred cestou do zahraničia zistiť podmienky danej krajiny)

2. Ak máte celoročné pneumatiky, postačí vám jedna súprava pneumatík – ušetríte tak za sezónne prezúvanie v pneuservise a eventuálne aj za uskladnenie pneumatík, čo môže byť približne 50-100 eur ročne v závislosti od pneuservisu.

3. Celoročné pneumatiky sa opotrebovávajú menej ako v prípade celoročnej jazdy na zimných pneumatikách. Celoročné pneumatiky majú špeciálne upravenú zmes, ktorá je vhodnejšia aj na letné obdobie v porovnaní s letnými pneumatikami.

4. Celoročné gumy majú v zimnom období výrazne lepšie vlastnosti za zhoršených poveternostných podmienok ako letné pneumatiky

5. Ak máte celoročné pneumatiky, neprekvapia vás náhle výkyvy počasia (sneh v októbri, alebo naopak studená jar a prípadné sneženie v apríli či začiatkom mája)

Celoročné pneumatiky nevýhody

  1. Celoročné pneumatiky sú stále určitým kompromisom. Ak si kúpite prémiové zimné a letné pneumatiky, v oboch prípadoch budú v danej sezóne citeľne lepšie.
  2. Ak patríte medzi vyznávačov dynamickej jazdy, celoročné pneumatiky vás najmä v letnej sezóne asi príliš neuspokoja. V prípade, že ale nejazdíte športovo a nerežete zákruty na limitoch fyzikálnych zákonov, táto nevýhoda celoročných pneumatík pre vás nie je relevantná.
  3. Celoročné pneumatiky sú dostupnejšie v menšom počte rozmerov. Ak hľadáte pre svoje auto pneumatiky so špecifickým rozmerom, tak v prípade celoročných plášťov môžete mať problém nájsť presne ten rozmer, ktorý potrebujete.

Letné pneumatiky v zime alebo zimné pneumatiky v lete?

Kladiete si otázku, aký zmysel majú celoročné pneumatiky a či sa neoplatí používať zimné pneumatiky v lete alebo naopak risknúť to a nechať si na aute letné pneumatiky v zime? Treba si uvedomiť, že zimné pneumatiky sú v lete oveľa menej nebezpečné ako letné v zime.

Svojím zložením aj vzorkovaním sa celoročné pneumatiky blížia skôr zimným plášťom ako letným. Jedným dychom však treba dodať, že hoci celoročné pneumatiky sú si so zimnými v mnohom podobné, tak práve celoročné sú prispôsobené aj vyšším teplotám. Ak si necháte zimné pneumatiky v lete, tak výrazne skrátite ich životnosť, čiže aj z tohto pohľadu sa skôr oplatí zvoliť celoročné pneumatiky, teda za predpokladu, že nemáte záujem o sezónne prezúvanie letných a zimných.

Celoročné pneumatiky test

Pravidelné testy celoročných pneumatík realizuje nemecký magazín AutoBild, pričom doň vyberá predovšetkým týchto zástupcov: Michelin CrossClimate, Goodyear Vector 4Seasons Gen-2, Continental AllSeasonContact, Michelin CrossClimate+, Nokian WeatherProof, Hankook Kinergy 4S2, Vredestein Quatrac 5, Uniroyal AllSeasonExpert, Bridgestone Weather Control A005, Falken EUROALL SEASON AS200.

Kde kúpiť celoročné pneumatiky najvýhodnejšie?

Cieľom nášho článku nebolo iba predstaviť a zhrnúť výhody, ktoré prinášajú celoročné pneumatiky ale umožniť vám aj to, aby ste si našli celoročné pneumatiky najlacnejšie v niektorom z overených e-shopov. Nižšie preto prinášame zoznam ponúk na celoročné pneumatiky, ktoré rozhodne stoja za vašu pozornosť. Nezabudnite, že podobné ponuky sme pre vás zhrnuli aj pre letné pneumatiky, zimné pneumatiky a nezabudli sme ani na pneumatiky Barum.

Celoročné pneumatiky – ceny, skúsenosti, zákon a všetko, čo sa o nich oplatí vedieť

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *