Ako každú sezónu, aj pred zimou 2020 vám prinášame prehľad testov zimných pneumatík, ktoré sa môžu stať cenným pomocníkom pred výberom nových zimných plášťov pre vaše auto. Pre výsledky testov sme sa opäť pozerali po ADAC, nemeckom magazíne Autobild a ďalších zdrojoch tak, aby ste mali zimné pneumatiky 2020 pekne zoradené a vedeli si spraviť prehľad. Testy zimných pneumatík opäť priniesli zaujímavé zistenia, ktoré pneumatiky sa dostali na vrchol a ktoré naopak prepadli? Zisťovali sme za vás a zamerali sme sa tiež na pneumatiky, ktoré sú obľúbené medzi slovenskými motoristami.

Test zimných pneumatík 2020 od ADAC

Aby sme nechodili okolo horúcej kaše, rovno začnime prvým testom zimných pneumatík, s ktorým prišiel nemecký autoklub ADAC. Ich testy sú už doslova evergreenom a tak ho rozhodne nemôžeme vynechať. Test zimných pneumatík 2020 zamerali tento rok na rozmer 205/55 R16, ktorý aj u nás patrí medzi najpredávanejšie.

Zimné pneumatiky 205/55 R16 sú už tradičným rozmerom v rámci nižšej strednej triedy, ktorej sa v Európe mimoriadne darí. Ak vám teda v garáži alebo pred domom parkuje Škoda Octavia, Kia Ceed, Hyundai i30 alebo Volkswagen Golf, sú zimné pneumatiky 205/55 R16 určené práve pre vás. Zoznam vozidiel na ktoré sa ale hodia zimné pneumatiky s rozmerom 205/55 R16 je omnoho širší – svoje uplatnenie si nachádzajú napríklad aj pri modeloch Opel Astra, Ford Focus, Audi A3, Audi A4, Audi A5, BMW radu 1, BMW radu 3 a tiež aj na modeloch ako je Volkswagen Passat a Škoda Superb.

Zimné gumy 205/55 R16 si svoje miesto nachádzajú aj v prípade rodinných modelov ako je Volkswagen Touran, Opel Zafira či Ford C-Max a množstve ďalších. Zimné 16-palcové pneumatiky hrajú teda v predajoch prím a zrejme aj toto je dôvod, pre ktorý im ADAC venoval najviac pozornosti. Test zimných pneumatík v podaní ADAC bol už tradične vykonaný na vozidle Volkswagen Golf a prvých 5 priečok v zásade neprináša žiadne špeciálne prekvapenia.

Na vrchných 5 priečkach sa umiestnili všetky pneumatiky s celkovým výsledkom „Dobré“. Víťazom testu sa stali zimné pneumatiky Bridgestone Blizzak LM005, ktoré si hodnotiteľov získali predovšetkým vyváženými vlastnosťami na mokrom, zasneženom aj suchom povrchu. Jedinú slabinu, ktorá túto pneumatiku stála body bola práve životnosť.

Víťazom testu ADAC sa stali zimné pneumatiky Bridgestone Blizzak LM005

Na druhom mieste sa umiestnili zimné pneumatiky Michelin Alpin 6, ktoré bodov stratili trošku viac, avšak ani v jednej disciplíne vyslovene nesklamali. Navyše, vyznačujú sa menšou mierou opotrebovania ako víťaz testu. Ak teda jazdíte viac, lepšou voľbou pre vás budú práve pneumatiky Michelin Alpin 6.

Tretie miesto patrí pneumatikám Dunlop Winter Sport 5, ktoré stratili body akurát tak pri reakciách na suchej vozovke. Na mokrej a zasneženej vozovke sa im však darilo veľmi dobre a tak túto stratu hravo vyrovnali. Podobne dopadli aj zimné pneumatiky Hankook i*cept RS2, ktorým patrí štvrtá priečka. Piate miesto patrí taiwanským pneumatikám Maxxis Premitra Snow WP6, ktoré sú zároveň najlacnejšou voľbou spomedzi prvých piatich miest. V pomere cena a výkon sa tak týmto pneumatikám vyrovná len máloktorý model.

Ďalšie priečky patria pneumatikám Pirelli Cinturato Winter, Giti GitiWinter W1 a Continental WinterContact TS 860, ktoré si najviac kritiky vyslúžili za reakcie na suchej vozovke. Ani týmito pneumatikami chybu určite neurobíte. Výrazne horšie dopadli zimné pneumatiky Semperit Speed-Grip 3, ktorým patrí predposledné miesto z celého testu a zároveň, ktoré svojimi reakciami na suchej vozovke celkom sklamali. Pre zaujímavosť napokon dodajme, že posledné miesto patrí zimným pneumatikám Tristar Snowpower HP, ktoré prepadli prakticky v každej disciplíne. Čo nám v teste zimných pneumatík od ADAC chýbalo? Testy pneumatík Matador a Barum a preto sme sa dali do hľadania.

Zimné pneumatiky Barum Polaris 5 test

Po kvalite a testoch pneumatík sme pátrali aj ďalej, pretože v nemeckých testoch spravidla chýbajú značky ako Barum a Matador. Na Slovensku pritom ide o dlhodobo najpredávanejšie značky pneumatík, ktoré lákajú najmä svojou cenou. Je preto zrejmé, že nenáročný motorista bude mať tendenciu tieto pneumatiky uprednostniť, najmä ak cez zimu nenajazdí veľa kilometrov a jazdí predovšetkým v nižšie položených oblastiach.

Hľadali sme preto aj testy pneumatík Barum Polaris 5, ideálne pre rok 2020. Relevantnú odpoveď poskytuje test Barum Polaris 5, ktorý minulý rok vykonal Autoklub Českej republiky. Hodnotenie bolo založené na posudzovaní vyváženosti vlastností na jednotlivých typoch povrchov – teda na suchu, mokre a na snehu. Barum Polaris 5 tento test vyhrali vo všeobecnom hodnotení, pri hodnotení čisto suchého povrchu im patrí tretia priečka, no celkovému výsledku výrazne pomohli reakcie na mokrej ceste, kde získali prvý miesto. Ak sa vám zimné pneumatiky Barum Polaris 5 nepozdávajú, Autoklub ČR odporúča ešte zimné pneumatiky Kumho WinterCraft WP71, Kormoran Snow, Toyo Snowprox S954 a Firestone Winterhawk 3.

TIP: Zimné pneumatiky Barum Polaris 5 najlacnejšie nájdete tu:

Zimné pneumatiky Matador MP 92 Sibir Snow test

Ďalším veľmi obľúbeným modelom na slovenskom trhu sú pneumatiky Matador MP 92 Sibir Snow. Najaktuálnejší test týchto pneumatík opäť pochádza z roku 2019, kedy sa pneumatiky Matador MP 92 Sibir Snow dostali do testu nemeckého Autobildu. Tu sa im podarilo získať 33. miesto spomedzi 53 hodnotených pneumatík.

Najviac bodov stratili tieto pneumatiky pri trakcii na snehu, čo ale pri samotnom výbere nemusí zohrávať veľmi dôležitú úlohu, najmä ak jazdíte v oblastiach, kde nebýva veľa snehu. Je samozrejme potrebné brať do úvahy to, že cenovo patria zimné pneumatiky Matador MP 92 Sibir Snow medzi najlacnejšie a preto je určite potrebné počítať s určitými kompromismi.

TIP: Zimné pneumatiky Matador MP 92 Sibir Snow najlacnejšie nájdete tu:

Test zimných pneumatík 2020: kto sú víťazi a porazení tohto ročníka?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *