Zima sa nezadržateľne blíži a preto prinášame tipy, ako uviesť svoje auto do stavu, že sa s ním vždy bezpečne dopravíte tam, kam potrebujete.

Denné teploty stále klesajú a kde tu sa už vyskytujú aj prvé prízemné mrazy. Najchladnejšie obdobie roka je už bezpochyby za dverami a to je čas, kedy by mal každý zodpovedný majiteľ auta premýšľať nad zimnou prípravou. Obuť zimné pneumatiky však nestačí. Poradíme, v čom by mala spočívať príprava vášho auta na zimu a ako vám v tomto smere pomôže aj autoservis Ružinov.

Ak si hneď na úvod kladiete otázku, prečo by ste svoje auto mali pripraviť na zimu, keď vám aj tak spoľahlivo slúži? Nuž, dôkladná príprava auta na mrazy a všetko, čo so sebou zimné počasie prináša vám ušetrí nielen množstvo peňazí, ale vyhnete sa stresu a čím viac jazdíte, tým precíznejšia by mala byť. Treba si tiež uvedomiť, že hoci v meste môže byť ešte celkom príjemne, tak povedzme o 100 km – 200 km niekde vo vyššie položených oblastiach už bude situácia úplne odlišná a vaše auto by na takúto zmenu podmienok malo byť pripravené. Je jasné, že absolútne nevyhnutným základom sú kvalitné zimné pneumatiky, no okrem toho sa určite oplatí aj geometria kolies v Bratislave, či bližšie podľa vašej lokality, aby mali vaše auto adekvátnu smerovú stabilitu. Okrem obutia a podvozku sa ale oplatí zamerať aj na ďalšie časti vozidla.

Osvetlenie a výhľad

Vidieť a byť videný, to je zásada, to je základná zásada platná počas celého roka. V zime sú však podmienky na cestách ešte horšie, pretože sa skôr stmieva a viac sa vyskytujú hmly, dážď a sneženie. Z tohto dôvodu je dôležité dokonalý výhľad cez všetky okná vozidla. Ako na to v praxi? Venujte pozornosť stieračom, náplni v ostrekovačoch a na cesty si ju nezabudnite pribaliť do zásoby.

Nevyhnutná je pochopiteľne aj úplná funkčnosť osvetlenia. Niekedy však nestačí iba vymeniť žiarovky. Zažltnuté plasty na svetlách si práve pred zimou zaslúžia „oživenie“ a rozleštenie, aby prepúšťali dostatok svetla.

Nedostatky laku dajte určite opraviť pred zimou

Drobné poškodenia laku sa práve v zime pôsobením posypovej soli a zvýšenej vlhkosti dokážu zmeniť na omnoho väčšie. Stačí nepatrné poškodenie laku v oblasti blatníkov, prípadne na prednej kapote či piatych dverách a práve po zime začne vaše auto doslova „kvitnúť“. Oplatí sa preto nájsť si autolakovňa v Bratislave, kde stav laku vášho auta skontroluje odborník a prípadne aj navrhne to najideálnejšie riešenie.

Tesnenia a zámky

V prípade, že teploty klesnú hlbšie pod nulu, mali by ste mať istotu, že sa do auta dostanete. Aj preto by ste sa mali pripraviť s rozmrazovacími prípravkami alebo tie menej spoľahlivé zámky dať rovno vymeniť.

Štartovanie za každých okolností

Autobatéria dostáva v zime poriadne na frak a preto sa jej kapacitu oplatí nechať premerať v autoservise. V tomto smere sa šetriť naozaj neoplatí, pretože zháňanie autobatérie v situácii, kedy už nenaštartujete je nielenže dosť nepohodlné, ale spravidla aj časovo náročnejšie a drahšie, ako v prípade, že autobatériu vymeníte včas.

Na záver len dodajme, že ak chcete byť na zimu naozaj dokonale pripravení, doprajte svojmu autu servisnú prehliadku podľa odporúčaní výrobcu pre konkrétny model vozidla. Istota, že vaše auto je počas výčinov zimného počasia v 100 % stave je totiž na nezaplatenie.

Pripravte svoju auto na zimu už v predstihu a vyhnite sa problémom

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *