Kladiete si otázku, aký olej do auta vybrať? Je to podobná otázka, ako keď sa spýtate, čo si obuť. Tak ako nie sú tenisky Vans univerzálnym obutím, tak neexistuje ani jeden univerzálny motorový olej pre všetky motorové vozidlá. Poradíme vám podľa čoho sa orientovať, ako sa jednotlivé motorové oleje od seba odlišujú a vysvetlíme vám, prečo by ste výmenu oleja nemali zanedbávať. Nenechávajte preto nič na náhodu a vyberajte motorové oleje podľa odporúčaní odborníkov. Ak sa v tejto problematike chcete aspoň trochu zorientovať a zistiť, kde nájdete motorové oleje za dostupné ceny, čítajte ďalej.

Aký olej do auta?

Začnime prvou zásadnou otázkou – aký olej do auta si vybrať? Ak chcete spoľahlivo zistiť odpoveď na túto otázku, je potrebné nahliadnuť do príručky k vozidlu, resp. k inej dokumentácii, v ktorej to uvádza výrobca automobilu. Je teda dôležité riadiť sa pokynmi výrobcu a vybrať motorový olej presne podľa uvedenej špecifikácie. Výrobca vášho vozidla vie najlepšie, aký motorový olej je potrebné použiť.

Čo teda nájdete v príručke? Jednoznačne v nej nenájdete konkrétnu značku oleja, tá môže byť maximálne odporúčaná, avšak samotný výber značky motorového oleja je už na vašom rozhodnutí. V príručke ku svojmu autu určite nájdete uvedenú tzv. výkonnostnú špecifikáciu motorového oleja. Napríklad pri modeloch Volkswagen zvykne byť uvádzaná ako VW 505.00, prípadne ACEA A4 alebo sa používa aj označenie MB 229.1. Okrem toho tú nájdete aj tzv. špecifikáciu viskozity, čo je zároveň aj najznámejším označením – teda olej 5W-30, 5W-40, alebo napríklad aj 15W-40 alebo 10W-40.

Skôr ako si teda kúpite olej, zistite si jeho špecifikácie podľa odporúčania výrobcu vozidla, teda zistite si viskozitnú a výkonnostnú špecifikáciu. Ak nemáte príručku v vášmu vozidlu, obráťte sa na autorizovaný servis, kde vám po uvedený motorizácie a modelu určite radi pomôžu.

Minerálny alebo syntetický motorový olej?

Ako spoznáte či olej, ktorý kupujete je syntetický alebo minerálny? Je to jednoduché – zistíte to podľa označenia s písmenom W. Kým syntetické oleje majú označenie 5W alebo 0W, minerálne oleje sa vyznačujú označením od 15W a vyššie. Na trhu môžete ešte nájsť motorové oleje s označením 10W, čo je neklamným znakom, že ide o polosyntetický olej. Dnes sa už vo väčšine moderných motorov využívajú syntetické motorové oleje. Vyrábajú sa z ropy a vo všeobecnosti majú veľmi dobré mazacie vlastnosti v širokom spektre rôznych podmienok. Naopak, minerálne oleje si svoje uplatnenie nachádzajú najmä pri starších vozidlách.

Opäť aj v tomto prípade platí vždy nasledovať odporúčania výrobcu. Za určitých podmienok je možné prejsť z minerálneho oleja na syntetický, avšak takýto prechod je vhodné skonzultovať so skúseným mechanikom.

Motorový olej 5W-30 alebo 5W-40?

Medzi motoristami sa často vyskytuje otázka, či je možné zamieňať oleje 5W-30 a 5W-40. Pravdou je, že tieto oleje sú si svojimi vlastnosťami veľmi podobné, a to aj pri veľmi nízkych teplotách. Rozdiel je predovšetkým v ich kinematickej viskozite, čo koniec koncov napovedá aj číslo za pomlčkou. Olej 5W-40 sa teda dokáže postarať o trochu hrubšiu olejovú vrstvu a pomôže tiež lepšie utesniť medzery. Pre tieto vlastnosti sa motorový olej 5W40 často odporúča do vozidiel, ktoré sú vystavované veľkej záťaži.

Výhody ale rozhodne nemožno uprieť ani motorovému oleju 5W-30. Motorový olej 5W-30 lepšie pretečie cez celý mazací systém a prispieva k čisteniu pohyblivých súčiastok motora. Tento motorový olej sa teší v súčasnosti veľkej popularite, a to najmä z dôvodu, že pomáha pri efektívnejšom chladeniu a dokonca napomáha nižšej spotrebe paliva. Ak svoje auto používate v bežnej prevádzke, je olej 5W-30 spravidla tou správnou voľbou. Opäť ale platí to, čo je uvedené vyššie, a teda siahnite po tomto motorovom oleji len vtedy, ak to umožňuje resp. odporúča výrobca vášho vozidla.

Ktorý motorový olej je najlepší?

Na internetových fórach sa často rieši otázka, ktorý motorový olej je najlepší. Jednoznačná odpoveď na túto otázku však neexistuje. Na trhu sú rôzne značky – Shell, Castrol, Motul, Total, Millers Oils a podobne. O žiadnej značke oleja sa nedá povedať, že by bola najlepšia alebo najhoršia. Vždy záleží aj od toho, ako je konkrétny olej balený a skladovaný. Problematické môže byť najmä dlhodobé skladovanie v sudoch za nesprávnych podmienok – vtedy aj najkvalitnejší olej môže degradovať a jeho vlastnosti sa zhoršia.

Či už si vyberiete olej Shell Helix alebo napríklad Castrol Edge, stále platí, že si treba ustrážiť najmä normu a teda pokyny výrobcu vozidla, resp. motora.

Kde kúpiť motorový olej?

Motorový olej je možné zakúpiť v obchodoch s autopríslušenstvom, hypermarketoch ale aj na čerpacích staniciach. Samozrejme, vždy záleží od konkrétnej situácie. Ak sa z ničoho nič na palubnej doske vášho auta rozsvietila kontrolka nízkej hladiny oleja a vy potrebujete pokračovať v jazde, najrýchlejšie bude zakúpiť si motorový olej na čerpacej stanici. Síce za vyššiu cenu, ale aspoň na rýchlo zaženiete riziko poškodenia motora.

Ak máte na nákup oleja čas, jednoznačne odporúčame zakúpiť si motorový olej online cez niektorý z e-shopov. Dnes ich už nájdete veľa a to so zárukou veľmi priaznivých cien, ktorými sa im nevyrovná žiadna čerpacia stanica ani autoservis. Nákup motorového oleja online sa teda jednoznačne oplatí, avšak aj tu je na mieste určitá obozretnosť.

Pri nákupe motorového oleja z e-shopu si overte, aké majú ľudia s daným e-shopom skúsenosti. Nenechajte sa nalákať na nezmyselne nízke ceny, riskujete, že vám olej príde v inom balení, resp. to čo napokon dostanete, nebude zodpovedať objednanému oleju. Vždy uprednostnite taký e-shop, ktorý vám motorový olej dodá v originálnom balení a so všetkými ochrannými prvkami. Niektoré značkové motorové oleje majú na svojom obale 3D hologram, ktorý je zárukou toho, že ste si zakúpili originálny motorový olej. Samozrejmosťou je, aby nebol olej otváraný ešte skôr, ako vám bude doručený.

Vyberte si niektorý z overených e-shopov na nákup motorového oleja, porovnajte si jednotlivé cenové ponuky a rozmaznávajte svoje auto kvalitným motorovým olejom podľa príslušnej špecifikácie. Aj pri špičkovej starostlivosti o auta sa dá ušetriť.

Aký olej do auta? Poradíme, kde kúpite motorový olej najlacnejšie

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *