Máte pocit, že snehové reťaze by vám pri dnešných miernych zimách iba zbytočne zavadzali v kufri auta? Nenechajte sa pomýliť, snehové reťaze majú aj dnes svoje miesto vo výbave osobných áut a v niektorých krajinách ich dokonca mať musíte. Viete, kedy použiť snehové reťaze a v ktorých krajinách by ste na ne určite nemali zabudnúť?

Základnou radou pred dlhšími zimnými cestami je, neposudzovať situáciu na cestách podľa oblasti, z ktorej vyrážate. Kým v Bratislave sa môžu držať teploty v pohode nad nulou, už o 100-200 kilometrov smerom na východ môže byť situácia úplne odlišná. Vždy, keď sa chystáte v zime do vyššie položených oblastí, myslite na to, že situácia sa môže veľmi rýchlo zmeniť a bez reťazí prejdete iba s ťažkosťami. Preto je vždy lepšie nespoliehať sa na náhody, ale zabezpečiť si snehové reťaze na auto už v predstihu a pripraviť im v batožinovom priestore auta vhodné umiestnenie.

NAJLACNEJŠIE DIELY A DOPLNKY PRE VAŠE AUTO

Snehové reťaze na auto vám môžu ušetriť množstvo starostí, a to nielen s ohľadom na zlepšenie trakcie. Budete ich potrebovať na úsekoch označených príslušnou dopravnou značkou a v prípade nehody vám môžu doslova zachrániť kožu. Používanie snehových reťazí má zmysel aj pri poistných udalostiach, ak sa totiž preukáže, že použitím reťazí by sa zabránilo vzniku nehody, resp. škody, poisťovňa vám môže krátiť poistné plnenie. Správne nasadené a kvalitné snehové reťaze tak môžu ušetriť nielen množstvo starostí ale aj veľa peňazí.

Ako je to s používaním snehových reťazí v jednotlivých krajinách Európy?

Rakúsko: Použitie snehových reťazí je povolené, a ak je pri ceste umiestnená dopravná značka „snehové reťaze“, je povinnosť ich použiť na každej pneumatike hnanej nápravy.

Nemecko: Použitie snehových reťazí je povolené, a ak je pri ceste umiestnená dopravná značka „snehové reťaze“ – najmä v horských oblastiach, je použitie snehových reťazí povinné. S nasadenými reťazami je možné jazdiť maximálnou rýchlosťou 50 km/h.

Taliansko: S nasadenými reťazami je možné jazdiť maximálnou rýchlosťou 50 km/h.

Švajčiarsko: Snehové reťaze sú povinné v oblastiach, kde je umiestnená dopravná značka „snehové reťaze“. Motorové vozidlo musí byť vybavené najmenej na dvoch kolesách hnanej nápravy.

Česká republika: Dopravná značka môže nariadiť použitie snežných reťazí v určitých oblastiach.

Maďarsko: Nie je povinnosť mať vo vozidle snehové reťaze, ale ich použitie môže byť prikázané dopravnou značkou. V prípade kalamitných situácii je prikázané mať vo výbave auta snehové reťaze.

Poľsko: Použitie snehových reťazí je povinne, ak to prikazuje dopravná značka a je potrebné mať ich aspoň na dvoch hnaných kolesách. Použitie snehových reťazí je možné iba na zasnežených cestách.

Slovinsko: Dopravná značka môže nariadiť použitie snežných reťazí v určitých oblastiach.

Srbsko: Dopravná značka môže nariadiť použitie snežných reťazí v určitých oblastiach.

Na záver dodajme, že použitie snehových reťazí si nenechávajte iba na úseky označené dopravnou značkou, ale vždy sa okrem predpisov konkrétnej krajiny riaďte aktuálnymi podmienkami a zdravým úsudkom.

Viete, kedy použiť snehové reťaze?

Názor na “Viete, kedy použiť snehové reťaze?

  • 18. januára 2021 o 18:20
    Permalink

    Máte niekto skúsenosti aj s nejakými inými alternatívami k snehovým reťaziam? Napríklad tie rôzne navliekacie?

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *